Skald, música i poesia del Nord

Una visió nòrdica del so de les paraules
i la seva música tradicional

  • Poemes
             Eila Kivikkaho
             Eeva Kilpi
             Solveig von Schoultz
             Inger Hagerup
             Maria Wine
            Sun Axelsson

            Agneta Ara
            Märta Tikkanen  

  •  Música tradicional nòrdica
            Danish Quartet

Quartet de corda i actriu

El terme skald, en islàndico-noruec, es refereix a un tipus de poeta de l’edat mitjana generalment relacionat amb les corts escandinaves i que també escrivia fora d’elles. Una poesia que relata memorials d’històries i batalles de reis  i on es té clar i constància el seu autor o autora.

Sí, autora! En aquesta poesia escàldica, que durà dels segles IX al XIII, tenim constància escrita de poetesses i també de parts dels seus poemes. Quatre Skalds femenines a qui va dedicat aquest viatge per la poesia i música d’arrel nòrdica.

Una societat nòrdica on ja en l’edat mitjana la relació home-dona anava molt per davant de la resta d’Europa i que durant el segle XX i XXI ens ha donat unes poetesses d’una sensibilitat impressionant, amb una narrativa poètica intensa i que abraça tots els racons humans.

En aquest programa Ensemble Pyrene fa un apropament a aquest món nòrdic, amb la lectura de poemes de poetesses nòrdiques properes en el temps i a l’entorn de l’amor, de la naturalesa, del món interior i de la mort, intercalats amb la meravellosa música escrita pel Danish Quartet que ha realitzat com a treball de recerca de la música tradicional nòrdica.

Skald, música i poesia del Nord

Ye Honest Bridal Couple · Sonderho Bridal Trilogy Part 1
Danish Quartet Poemes
d’Inger Hagerup
Jo sóc el poema · La formiga

Ack Väeland du Sköna
Música: Danish Quartet
Poema d’Inger Hagerup
La pesta