Joaquim Alabau

 Neix a Barcelona. Primers estudis musicals de violoncel amb Odiló Planàs a l’ Escolania de Montserrat. Posteriorment al Conservatori Municipal Superior de Música de Barcelona,  amb el professor Pere Busquets.

  Va ser membre fundador i primer violoncel solista de la Joven Orquesta Nacional de España, i becat per aquesta institució i per la Fundació Pau Casals, es trasllada a Alemanya, a la Staatlische Hochschule für Musik Freiburg im Breisgau amb el professor Marçal Cervera.  És titulat superior en Violoncel i Música de Cambra

De tornada a Barcelona,  entra a formar part de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música amb G. Comellas, i durant  els anys 1990 i 1991 és violoncel solista de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Aquest any entra a formar part de l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure dirigida per J. Pons, amb actuacions arreu d’ Europa i enregistrant els CD.

Ha estat també desde la seva fundació i durant tres anys violoncel solista de l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra sota la direcció de G. Claret. També membre de l’ Orquestra de Cadaqués durant 10 anys amb concerts per Europa, Amèrica i Àsia a més de nombrosos enregistraments.

En el terreny pedagògic ha estat professor de violoncel en el Conservatori Professional de Música de Tarragona, professor al Curso Internacional Manuel de Falla de Granada, professor al Curso de Música de Mar a Mar a La Línea de la Concepción i des de l’any 1.992 a l’Escola de Música de Rubí, i també al Conservatori Professional de Música de Terrassa.

Té enregistrats varis CD, amb F. Gasull de les seves obres per a violoncel i guitarra, amb el Quartet Toldrà i amb el Quintet Cordes Invisibles. També ha estat primer violoncel de l’ Orquestra Camerata XXI amb qui ha tocat com a solista en el Festival Pau Casals del Vendrell.